Winnaar Huizenjagers Buitenland!
logo uniq estates

Zoek met ons
naar uw spaanse (t)huis

Wij contacteren u vrijblijvend voor een persoonlijke opvolging

Wilt u graag dat wij u opbellen? Laat uw gegevens achter en binnen de 24u nemen wij contact met u op. Samen starten we uw zoektocht naar uw droomwoning in Spanje.

Op zoek naar uw droomwoning of -appartement in Spanje, maar u zal er niet gedomicilieerd zijn? Dan is deze overzichtelijke gids ideaal leesvoer. Er zijn namelijk wat zaken waarmee rekening dient gehouden te worden als u als niet-resident iets in Spanje bezit.

Onroerendgoedbelasting (IBI = Impuesto sobre bienes inmuebles)

Deze voorheffing is te betalen voor iedereen die iets in Spanje bezit, of men er nu gedomicilieerd is of niet.

Als basis van deze voorheffing wordt de kadastrale waarde van uw eigendom genomen. Om een idee te krijgen hoeveel u per jaar zou moeten betalen, deelt u best uw aankoopbedrag op in schijven van € 100.000. Per schijf betaalt u ongeveer € 200 per jaar. 

Voorbeeld: mijn aankoopbedrag van mijn eigendom is € 240.000. Ik ga ongeveer € 480 per jaar aan IBI moeten betalen.

Inkomstenbelasting voor niet-residenten (IRNR = Impuesto sobre la renta de no residentes)

Een inkomstenbelasting geldt enkel voor niet-residenten. Als u woonachtig bent in Spanje, mag u deze belasting gewoon negeren.

Of u nu verhuurt of helemaal niet, er moet een inkomstenbelasting betaald worden. Er zijn dus 2 scenario’s.

1) Er wordt verhuurd aan derden: de Spaanse belastingsdienst zal 19% belasten op het netto huurinkomen en dus niet op het volledig huurbedrag. Van dit volledig huurbedrag kan u heel wat kosten aftrekken, zoals onderhoudskosten, afschrijvingen, financieringskosten, herstelwerken, …

Voorbeeld: het voorbije kwartaal was mijn totale huurinkomst € 6.000. Met al mijn kosten afgetrokken, kom ik op € 4.500. 19% hiervan is dus € 855 aan inkomstenbelasting.

  1. 2) Er wordt niet verhuurd: in dit geval heeft men geen huurinkomen om zich op te baseren, dus zullen ze een formule toepassen op de kadastrale waarde van uw eigendom. Van die waarde gaat men 1,1% nemen, wat geldt als een “virtueel huurinkomen”. Op dit bedrag wordt de 19% inkomstenbelasting geheven.

Voorbeeld: mijn kadastrale waarde is geraamd op € 185.000. Hier wordt 1,1% van genomen, wat neerkomt op € 2.035 als virtueel huurinkomen. 19% van dit bedrag is dus € 386,65 te betalen op jaarbasis.

Wilt u hier graag meer over weten? Geef ons een seintje via onze contactgegevens!

Meer nieuws

Icon separation